عرض سلام
جمله حالیه می تواند مستثنی واقع شود مانند: و ما أهلَکنا مِن قریة الّا و لها کتابٌ معلومٌ(حجر4)
جمله حالیه و لها کتاب معلوم» حال فی محل نصب مستثنی مفرغ. اصل جمله چنین بوده است(والله أعلم): و ما أهلکنا من قریة الّا جاعلینَ لها کتاباً معلوماً.
گاهی جمله حالیه از نوع فعلیه است : ما تَکلَّمَ الّا ضَحِکَ . که در اصل این چنین بوده است : ما تکلَّمَ الّا ضاحکاً.
مثالهایی از قرآن کریم که مستثنی از نوع جمله باشد:و ما أهلکنا مِن قریة الّا لها مِنذرون( شعراء208)
و ما یأتیهم من رسول الّا کانوا به یستهزؤون(حجر11)اصل آن این چنین بوده است(والله أعلم): و ما یأتیهم من رسول الّا کائنینَ به مستهزئینَ. یا حسرة علی العباد ما یأتیهم من رسول الّا کانوا به یستهزؤون»(یس30) اصل آن : یا حسرة علی العباد ما یأتیهم من رسول الّا کائنینَ به مستهزئینَ.
و ما یأتیهم من نبیّ الّا کانوا به یستهزؤون(زخرف7) اصل: و ما یأتیهم من نبیّ الّا کائنینَ به مستهزئینَ.
در جمله ذکر شده: لا تلمیذَ فی مدرستنا الا و هو مجتهد فی دروسه. اصل آن این چنین بوده است: لا تلمیذَ في مدرستنا الّا تلمیذٌ مجتهدٌ في دروسه.
برگرفته از کتاب مبادئ العربیه ص 32 ج 4)
خلاصه عملکرد سه ماهه دوم سال1397-98
الّا ,جمله ,یأتیهم ,اصل ,رسول ,چنین ,و ما ,یأتیهم من ,ما یأتیهم ,بوده است ,چنین بوده
درباره این سایت